Főoldal HFFA - Magyar Szabad Repülők Szövetségének hivatalos honlapja http://www.hffa.hu/component/content/frontpage Sun, 08 Dec 2019 06:01:48 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management hu-hu A hajdúszoboszlói oktatói képzés értékelése http://www.hffa.hu/hffa-info/1011-2019-12-02-18-31-28 http://www.hffa.hu/hffa-info/1011-2019-12-02-18-31-28 A hajdúszoboszlói oktatói képzés értékelése:

Minőségirányítási rendszerünknek megfelelőn minden évben írásos visszajelzést kérünk a hallgatóktól. A résztvevők véleménye alapján a képzés színvonala nagyon jó értékelést kapott.

Az össz értékelés 96,1%, minden eddiginél magasabb. Ez tavaly 94,7% volt, 2017-ben 92%.

Az értékelési mutatók közül a hasznosság kapta a legtöbbet: 99,1%-ot.

Minden előadónk korábbi önmagánál is jobb volt, és a hasznosságra adott magas pontértékre vagyunk a legbüszkébbek!

Ez a visszajelzés ismét bizonyítja, hogy szervezetünk a legnívósabb képzéseket az ország legfelkészültebb oktatóival tartja. Aki nem jött el, sajnálhatja.

Ezúton is köszönöm az együttműködést oktató társaimnak, és a szervezés körülményeit Földi Csabának.

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Mon, 02 Dec 2019 18:29:50 +0000
VFR Repülésbiztonsági Fórum a Hungarocontrolnál http://www.hffa.hu/hffa-info/1010-2019-11-30-12-33-08 http://www.hffa.hu/hffa-info/1010-2019-11-30-12-33-08 Kedves Kolléga!


A HungaroControl Zrt. 2020-ban is megrendezi a VFR Repülésbiztonsági Fórumot, melynek célja a kis magasságon, VFR szerint repülő pilóták és a légiforgalmi szolgálatok közötti együttműködés erősítése és a magyar légtérben folyó repülések biztonságának fokozása.


A fórumon terveink szerint az alábbi témákról lesz szó:

·         új TMA struktúra,

·         koordinált légterek,

·         drónveszély,

·         légirendészeti ellenőrzések,

·         rádiózás,

·         vegyes (IFR-VFR) használatú légterek,

·         a HungaroControl repülésbiztonsági javaslatai kisgépes pilóták számára.

Akiknek részvételére leginkább számítunk:

·         light, ultralight, és függő-vitorlázó pilóták,

·         repülőterek és repülős szervezetek képviselői,

·         pilótaképző intézmények képviselői, oktatói,

·         és mindenki más, aki érintve érzi magát a fenti témákban.

 

A fórum 2020. január 24-én, pénteken lesz a HungaroControl székházában.

A részletes programról és a regisztráció indulásáról később fogunk értesítést küldeni.

Kapcsolattartó, szervező: Hegedűs István, hegedus.istvan@hungarocontrol.hu; +361 293 4371


Üdvözlettel,


HungaroControl Zrt., Repülésbiztonsági, Minőségirányítási és Belső Ellenőrzési Igazgatóság

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Sat, 30 Nov 2019 12:30:40 +0000
HFFA közgyűlés 2019. december 15-én http://www.hffa.hu/kozgyulesek/1008-2019-11-15-18-43-25 http://www.hffa.hu/kozgyulesek/1008-2019-11-15-18-43-25 HFFA közgyűlés időpontja: 2019. december 15-én 10.00 órakor

Helyszín: Malév Klub, Stefánia út 55.

Amennyiben a létszám nem éri el a minimumot, akkor a megismételt közgyűlés 1 órával később, 11 órakor ugyanott lesz megtartva.

Napirend:

1. Alapszabály módosítás - új székhely eldöntése

2. Éves beszámoló (xlsx)

3. 2020-as tervek, pénzügyi javaslat (xlsx)

4. HFFA éves szöveges beszámoló a közgyűlésre (pdf)

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Fri, 15 Nov 2019 18:39:53 +0000
HHH behajtási engedély http://www.hffa.hu/hffa-info/1005-hhh-behajtasi-engedely http://www.hffa.hu/hffa-info/1005-hhh-behajtasi-engedely Kedves HHH-re Behajtani Szándékozó Oktatók!


Kérjük, hogy aki szeretne a HHH-n oktatni és behajtani gépjárművel, november 20-ig legyen kedves továbbítani felénk a klub nevét,

a jármű tulajdonos nevét

a jármű típusát és a

rendszámát

a bse.hhh@gmail.com emailcímre!


Az engedélyezéshez szükséges anyagokat legkésőbb november 30-ig továbbítjuk az illetékes hatóságnak.

(Akik nem közlik időben, és feltétlenül be akarnak hajtani, nekik meg kell fizetniük az eljárási díjat, amely módosításonként 30 000.- ft. A közig és természetvédelmi bírság 100 e-nél kezdődik.)


Üdvözlettel a BSE klubvezetősége

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Sat, 19 Oct 2019 14:14:33 +0000
Zsédely Laci bácsi fedémesi háza http://www.hffa.hu/hffa-info/1004-zsedely-laci-bacsi-fedemesi-haza http://www.hffa.hu/hffa-info/1004-zsedely-laci-bacsi-fedemesi-haza Kedves Tagság!

 

Egyik legöregebb siklóernyős oktatónknak, akinek személyében sporttörténelmet írunk, segítségre lenne szüksége.

Kérlek szánd rá azt az egy percet és olvasd el, hogy miről is van szó.

Előre is köszönjük!

 

A részleteket itt találod: https://9x.hu/zsedelylaszlo/

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Tue, 08 Oct 2019 13:40:47 +0000
Tájékoztatás a siklórepülők repülőorvosi követelményeivel összefüggésben http://www.hffa.hu/hffa-info/1002-tajekoztatas-a-siklorepuelk-repuelorvosi-koevetelmenyeivel-oesszefueggesben http://www.hffa.hu/hffa-info/1002-tajekoztatas-a-siklorepuelk-repuelorvosi-koevetelmenyeivel-oesszefueggesben Tájékoztatás a siklórepülők repülőorvosi követelményeivel összefüggésben (pdf)

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Mon, 02 Sep 2019 06:59:01 +0000
Siklórepülők repülőorvosi követelményei http://www.hffa.hu/hffa-info/1001-siklorepuelk-repuelorvosi-koevetlemenyei http://www.hffa.hu/hffa-info/1001-siklorepuelk-repuelorvosi-koevetlemenyei Tisztelt Miniszter Úr!

Mint a legnagyobb hazai siklóernyősöket és sárkányrepülőket összefogó szakmai szervezet a Magyar Szabad Repülők Szövetsége (HFFA) elnöke, amely szervezetet képviselem az Európai Sárkányrepülő és Siklóernyős Unióban (European Hanggliding and Paragliding Union) azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy vizsgálja felül a hazai siklórepülők egészségügyi szabályozásának eltúlzott követelményeit.

Hazánkban a világon egyedülálló módon jogszabály írja elő a siklórepülő pilóták repülőorvosi alkalmassági minősítését. Ezek a jogszabályok a hazai siklórepülő szakmai szervezetekkel és a magyar emberekkel való egyeztetés nélkül születtek és a nemzetközi gyakorlathoz viszonyítva is túlszabályozást jelentenek. Ahogyan a közúti kerékpárosnak sem kell előírni orvosi alkalmassági feltételeket, úgy ez a levegő biciklistái a siklórepülők számára is indokolatlan.

Levelemhez csatolom az EHPU - az európai siklórepülők szakmai szervezetének a  kérdésre vonatkozó kérését a nemzetközi gyakorlathoz való illeszkedés érdekében.

A módosítandó jogszabályok közül az egyik a légiközlekedési törvény (XCVII/1995) 52.§. (3) bekezdése, ami szerint:

Szakszolgálati engedély nélkül vezethető repülőeszközt az vezethet, aki teljesíti a légijármű és a repülőeszköz személyzet, valamint a repülésüzemi tiszt képzéséről, vizsgáztatásáról, engedélyeiről és a képzésükben részt vevő képző szervezetek engedélyezéséről szóló miniszteri rendeletben az adott repülőeszköz vonatkozásában előírt követelményeket, továbbá rendelkezik a polgári légiközlekedési személyzet egészségi alkalmasságának feltételeiről, valamint az egészségi alkalmasság megállapítását végző szervek kijelölésének és tevékenységének szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott, érvényes orvosi minősítéssel.


Az alábbi módosítást javasoljuk:

Szakszolgálati engedély nélkül vezethető repülőeszközt az vezethet, aki teljesíti a légijármű és a repülőeszköz személyzet, valamint a repülésüzemi tiszt képzéséről, vizsgáztatásáról, engedélyeiről és a képzésükben részt vevő képző szervezetek engedélyezéséről szóló miniszteri rendeletben az adott repülőeszköz vonatkozásában előírt követelményeket.


Másik módosítandó jogszabály az 56/2016. (XII. 22.) NFM rendelet.

Ebből a rendeletből a siklóernyősökre és a sárkányrepülőkre vonatkozó repülőorvosi kötelezettséget javasoljuk törölni.


Módosítandó továbbá a 27/2014. (IV. 30.) NFM rendelet  4.§. (7) bekezdése törlését javasoljuk.

A jogszabály szövege jelenleg:

A repülőeszköz vezetőjének meg kell felelnie a MED rész B. alrész 3. szakasza szerinti LAPL orvosi minősítés követelményeinek és a hozzá tartozó AMC-ben foglalt követelményeknek az e rendeletben foglaltakkal együtt.


Ez a nemzetközi gyakorlatban az LAPL 2000 kg össztömeg alatti repülőorvosi követelményeit a 300 kg össztömeg alatti - az európai szabályozásban orvosi minősítéshez nem kötött kategóriákra szorítja le, ami szakmailag indokolatlan.


Tisztelt Miniszter Úr!


Kérem érveink megfontolását és a jelenleg túlszabályozást jelentő jogszabályok módosításához való támogató hozzáállását.


Tisztelettel:


Kerekes László

a Magyar Szabad Repülők Szövetségének elnöke


Protest letter for Hungary Sanitar Ministry (pdf)

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Thu, 25 Jul 2019 04:23:40 +0000
Hatósági határozat http://www.hffa.hu/hffa-info/1000-hatosagi-hatarozat http://www.hffa.hu/hffa-info/1000-hatosagi-hatarozat Hatósági határozat:

Képző szervezetünk hatósági határozatot kapott, amelyben egy siklóernyős növendék fára szállását követő hatósági vizsgálat megállapította, hogy nem rendelkezett repülőorvosi minősítéssel. A növendék azzal védekezett, hogy oktatói tájékoztatása szerint az első vizsgáig repülőorvosi minősítés nem szükséges. Ez megtévesztő információ, ami miatt a klubbal szemben a hatóság el fog járni. Felhívom a figyelmet, hogy a képzés kezdetétől az érvényes repülőorvosi minősítés kötelező. Az on-line rendszerben mindenkinek kötelező feltüntetni orvosija érvényességét. A jogszabály szerint az oktatóknak a növendékei repülőorvosija másolatát maguknál kell tartani. Mivel ez a növendék a HFFA online rendszerében nem volt regisztrálva, így hivatalosan a képzése nem a mi rendszerünkben zajlott.  Mégis a HFFA kapta a hatósági felszólítást. Hívjátok fel növendékeitek figyelmét, hogy a vonatkozó jogszabály be nem tartásáért elsősorban ők felelősek. Ha az oktató nem teszi meg, a növendékek tudják regisztrálni magukat (azután, hogy a klub oktatója, vagy adminja egy érvényes Email címmel felvitte Őket a rendszerbe). A honlapunkon erre minden útmutatót megtalálnak.Ők tudják letölteni a képzettségi tanúsítványukat, amit a növendék napló, vagy a startkönyv mellett maguknál kell tartaniuk. Erről szólt a legutóbbi továbbképzés. Kérem, ne feledkezzetek meg róla!

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Mon, 22 Jul 2019 06:12:31 +0000
PPG 2019 Hátimotoros siklóernyős nemzeti bajnokság versenykiírás http://www.hffa.hu/hffa-info/999-ppg-2019-hatimotoros-sikloernys-nemzeti-bajnoksag-versenykiiras http://www.hffa.hu/hffa-info/999-ppg-2019-hatimotoros-sikloernys-nemzeti-bajnoksag-versenykiiras PPG 2019 Hátimotoros siklóernyős nemzeti bajnokság versenykiírása (pdf)

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Wed, 10 Jul 2019 07:10:08 +0000
A Francia Szabad Repülők Szövetségének felhívása a Grande Dune de Pilat repülési területet használni kívánók számára http://www.hffa.hu/hffa-info/998-a-francia-szabad-repuelk-szoevetsegenek-felhivasa-a-grande-dune-de-pilat-repuelesi-terueletet-hasznalni-kivanok-szamara http://www.hffa.hu/hffa-info/998-a-francia-szabad-repuelk-szoevetsegenek-felhivasa-a-grande-dune-de-pilat-repuelesi-terueletet-hasznalni-kivanok-szamara A Francia Szabad Repülők Szövetségének felhívása a Grande Dune de Pilat repülési területet használni kívánók számára:

- angol nyelven (pdf)

- német nyelven (pdf)

]]>
vincejudit@gmail.com (Administrator) frontpage Wed, 10 Jul 2019 07:04:38 +0000