Főoldal | Menyhárt Éva Emlékérem
Menyhárt Éva Emlékérem

A Menyhárt Éva Emlékérem alapításáról || Majoross István vehette át elsőként a Menyhárt Éva Emlékérmet

Baráth Zoltán a második Emlékérem tulajdonosa || Nagy László az első posztumusz díjazott || 2014-ben Balogh Zsolt kapta az Emlékérmet

 

Az ötödik díjazott: Nagy Richárd || A 2016-os év díjazottja: Honti Adél


A 2016-os díjazottja: Honti Adél

Honti Adél siklóernyős oktató, női távrepülő válogatott kerettag. A díjra a kuratórium az elmúlt években végzett aktív, a versenyzők repülés biztonságáért és az utánpótlás képzésében folytatott tevékenységéért jelölte. A korábbi évekből hiányzott ez a példamutató elszántság, amellyel a siklóernyőzés magas szintre emelése valós tevékenységben is megmutatkozik. Tevékenysége példa a siklóernyős oktatók és a sport szakmai vezetők számára is.

 


 

2016-ban Nagy Richárd kapta az Emlékérmet

Az ötödik Menyhárt Éva Emlékérem díjazott a kuratórium 2015-ös döntése alapján Nagy Richárd sárkányrepülő oktató. Ricsi oktatói munkáját nagy szakmai felkészültség és a biztonságra való maximális törekvés jellemzi. Meghonosította a budaörsi repülőtéren a sárkányrepülő oktatást és a csőrléses képzés biztonságát tovább fejlesztette. Csapatával együttműködve jelenleg az ország kevés sárkányos oktatói közül a legszínvonalasabb oktatómunkát végzi.

 


 

2014-ben Balogh Zsolt kapta az Emlékérmet

A Szabad Repülők Szövetségének "Menyhárt Éva Emlékérem" kuratóriuma döntése alapján ebben az évben a képzésért és a biztonságért alapított díjat Balogh Zsoltnak ítélte oda.
Balogh Zsolt a Nyíregyházi Légisport Egyesületben alapított sárkányrepülő szakosztályban volt oktató és válogatott kerettag. Nevéhez fűződik a sárkányrepülők eregető csőrlésében meghonosodott úgynevezett "Nyíregyházi módszer". Ő kezdeményezte elsőként sárkányrepülők képzését síkságról csőrléssel indítva. Tudását folyamatosan fejlesztve kidolgozta és elsőként kipróbálta a sárkányrepülők hőlégballonról való indításának módszerét. Csapatával több versenyt és nemzeti bajnokságot is rendezett a nyíregyházi repülőtéren. Oktatói tevékenysége nyomán kiváló pilóták maradtak a Magyar Sárkányrepülésben akik ma is az élsportban bizonyítják Balogh Zsolt sárkányrepülő oktatói munkásságát.

 

 


 

Nagy László posztumusz díjazott

 

Az oktatásért és a biztonságért alapított Emlékérem Kuratóriuma (a kuratórium a korábbi díjazottak Baráth Zoltán és Majoross István, valamint az alapító HFFA részéről Kerekes László és Pálfi Béla Gábor) ebben az évben Nagy László sárkányrepülő oktatónak ítélte oda a díjat.
Nagy Laci legendás sárkányrepülő, egész életét a fiatalok nevelése, tanítása töltötte ki, emellett kiváló pilóta, sárkány építő és versenyző is volt. Ameddig anyagi lehetőségei engedték, sőt talán kicsit azon is túl, kiszolgálta a hazai sárkányrepülés oktatását.
Laci ez év őszén egy zenekari próba közben váratlanul elhunyt, így Ő a Menyhárt Éva Emlékérem első posztumusz díjazottja.


 

Baráth Zoltán a második Menyhárt Éva Emlékérem tulajdonosa

Ebben az évben is a Magyar Repülőszövetség díjkiosztó ünnepségén került sor a Menyhárt Éva Emlékérem átadására.
A díjat ez évben Baráth Zoltán vehette át.

Baráth Zoltán, ős sárkányrepülő oktató, Menyhárt Évi felfedezője. Évtizedeken át az MSE sárkányrepülő szakmai vezetője volt, a klub motorja, a Sárkányrepülésért Alapítvány kigondolója és Kuratóriumának tagja. Alapítója és működtetője volt a Hermész sárkányos újságnak, felszerelésekben való ellátója a siklórepülőknek. Ő volt és reméljük még sokáig lesz a „Sárkányosok Baráthja”.

 

 


 

Majoross István vehette át elsőként a Menyhárt Éva Emlékérmet

A Magyar Repülőszövetség díjkiosztóján Majoross István vehette át a Menyhárt Éva emlékérmet, amelyet a Szabad Repülők Szövetsége alapított és első alkalommal került átadásra.


Majoross István - akit mindenki Tyutyuként ismer - 1979-ben alapította a MALÉV Sárkányrepülő Szakosztályát. Az ősi kezdetektől oktató, versenyzőként válogatott kerettag volt. Az Európai Hang Gliding és Paragliding Unió tagszervezeteként a biztonságért és a képzésért alapított gyönyörű 9 cm átmérőjű érem elsőként nem is kerülhetett volna jobb kézbe, mint Tyutyuéba; aki a díjkiosztón Menyhárt Évi édesanyjától meghatottan vette át a díjat.
Az átadáskor pár szóban külön is megemlékeztünk a megszüntetett MALÉV-ról, Tyutyu volt munkahelyéről.

 


 

A díjazottak Évike mamájával

 


 

A Menyhárt Éva Emlékérem alapításáról

 

A Szabad Repülők Szövetségének elnökége megalapította a Menyhárt Éva EHPU Emlékérmet a biztonságért és a képzésért. Az Emlékérmet az EHPU ülés döntése alapján annak a szabad repülésben a repülésbiztonságért és képzésért dolgozó személynek adjuk, akit a HFFA elnöksége az adott évben jelöl.

 


 

Menyhárt Éva sárkányrepülő pilóta volt, aki oktatóként, végzett meteorológusként és válogatott szintű versenyzőként tízéves pályafutása során a képzésben és a biztonság érdekében elmúlhatatlan érdemeket szerzett. Az Ő nevéhez fűződik az az előadássorozat, ami a meteorológia oktatását meghatározta a hazai siklórepülő képzésben.
Menyhárt Éva 1990-ben kezdte sárkányos pályafutását. A biztonság érdekében ejtőernyőzni is megtanult, a sors fintora, hogy tragikus sárkányrepülő balesetekor mentőernyőjét nem használta.
Személyisége és jelleme, szerény, de határozott egyénisége nemzetközileg elismert és mindenki által szeretett sportolóvá tette.